مهارت فن بیان و سخنوری
فن بیان یکی از مهمترین مهارت های ارتباطی انسان امروز است که در مسیر پیشرفت و ترقی او تاثیر به سزایی دارد.
فن بیان چیست؟
آیا فن بیان را می توان با چند تکنیک ساده یاد گرفت؟
اگر ارتباطات کلامی انسانی را شامل پنج دسته مذاکره، مناظره، مباحثه، گفتگو و سخنرانی بدانیم؛ سخنرانی و سخنوری عالیترین نوع ارتباط کلامی انسانی است.
بنابراین اگر ما مهارت های لازم برای سخنرانی و سخنوری را کسب کنیم، می توانیم مدعی باشیم که در سایر مهارت های ارتباطی انسانی هم به تسلط کافی و وافی رسیده ایم.
برای رسیدن به جایگاه سخنوری حرفه ای ما به مهارت های مختلفی نیازمندیم.
تحلیل زبان بدن، اشراف به مهارت های ارتباطی، بیان موثر، فن بیان، آموزش مبانی سخنوری حرفه ای، خبرخوانی، نحوه تهیه نطق، محتواسازی، آشنایی با مبانی شعر و ادبیات، تاریخ تفکر انسانی، جامعه شناسی، روانشناسی، سیاست، تعلیم و تربیت، اقتصاد، هنر، ادیان و مذاهب از جمله این مهارت هاست.
به عبارت ساده تر یک سخنور و سخنران حرفه ای باید اولا روش سخنرانی را بشناسد و ثانیا یک انسان شناس باشد تا بتواند برای انسان ها سخنرانی کند، روی آن ها تاثیر بگذارد و آن ها را در مسیر دلخواه خود رهنمون شود.
تعریف فن بیان
فن بیان به معنای چگونکیِ ادایِ کلمات و جملات است و این موارد به ما می آموزد که چگونه جذاب صحبت کنیم؟
فرض بر این است که شما سایر مهارت های سخنوری را آموخته اید و به عبارت ساده تر مشکلی در مهارت بیان و انتخاب کلمات و جملات و محتواسازی ندارید و فن بیان به شما کمک می کند که آنچه را که می خواهید بیان کنید زیباتر، اثرگذارتر و خوش آهنگ تر به گوش مخاطب برسد.
مهمترین سرفصل های در فن بیان
مهمترین موضوعاتی که ما در فن بیان با آن مواجه هستیم، تنفس صحیح در سخنرانی، کیفیت صدا، تلفظ صحیح مخرج حروف، تکنیک های فن بیان و سرانجام آمورش لحن است.
مسئله صدا در فن بیان بسیار حائز اهمیت است تا آنجا که در بسیاری از موارد، هرجا که واژه فن بیان به کار برده می شود، به همراه آن واژه صداسازی هم دیده می شود.
یکی از عناصر مهمی که تکنیک های فن بیان را ممکن می کند و به آن قدرت نمایش و اجرا می دهد، کیفیت صدا است. اگر کیفیت صدای شما در سطح مطلوبی نباشد و به عبارت دیگر شما از یک صدای قدرتمند و استاندارد برخوردار نباشید، هیچ کدام از تکنیک های فن بیان قابلیت اجرا پیدا نمی کنند.
و آخرین قسمت فن بیان که مهمترین و البته دشوارترین قسمت آن می باشد، لحن است.
به عبارت ساده تر کیفیت صدا و تکنیک های فن بیان به شما کمک می کند که به لحن مناسب دست پیدا کنید. یعنی کیفیت صدا و تکنیک های فن بیان همگی در خدمت لحن قرار می گیرند تا نهایتا شما در فن بیان به مهارت و تسلط دست پیدا کنید.